HTML

Tudomány/Koalíció

Friss topikok

AAAS

Nincs megjeleníthető elem

OSTP

Nincs megjeleníthető elem

EU - Research Policy

Nincs megjeleníthető elem

The Royal Society

Nincs megjeleníthető elem

The National Science Foundation

Nincs megjeleníthető elem

Egy igazi tudomány-politikus

2008.02.25. 06:11 FGy_SciCom

Elég közel van és elég nagy a befolyása a világnak ezen a részén, úgyhogy nem volna nehéz észrevenni Magyarországról: Angela Merkel, a német kancellár. Az még hagyján, hogy szorgos keletnémet vegyész kutatóból (ők meglehetősen jók voltak, lásd a vegyiparukat) lett politikus. A tudomány politikai pozícionálása szempontjából sokkal lényegesebb, hogy kancellárként a korábbi környezetpolitikai tevékenységi körén is továbblépett: országa elsőrendű érdekeként a tudományos kutatás feltéltelrendszerének javítását tekinti, legyen szó külpolitikáról vagy konkrét költésgvetési politikáról.  politikáról. A tudományos kutatást bevitte az európai politika ágendájába, nem véletlen, hogy a 2007-es német soros elnökség alatt vált a European Research Council politikailag formalizáltan is fajsúlyos testületté.

Merkel pontosan tudja, hogy középtávon Németország nincs egy súlycsoportoban Kínával vagy Indiával, ha versenyezni akarna velük - ezért aztán a most meglévő német gazdasági és tudományos potenciált inkább beépíti: idén már létrehozzák a Max-Planck-Institut indiai változatát. És a legfontosabb: érdemi finanszírozási lépéseket kezdeményez azért, hogy néhány év külföldi tartózkodás után érdemes és lehetséges legyen hazatérniük a német kutatóknak - valamint, hogy mind több külföldi, köztük indiai kutatót fogadjanak be.

Mit tehetnénk ehhez hozzá?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanykoalicio.blog.hu/api/trackback/id/tr19353318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása